tisdag 7 juli 2009

Spelet Monopol



De flesta har någon gång spelat Monopol. Men vem känner till den verkliga historien bakom spelet? Spelet som får de bästa vänner att bli svurna fiender.
Här skall ni få höra historien om hur ett spel som var allmän egendom blev patenterat och världsberömt – och fick sin ursprungliga idé om rättvis fördelning av allmän egendom förvriden till sin motsats.

Monopol är världens mest sålda brädspel. Sedan kom ut på den kommersiella marknaden 1935 och har sålts i över 250 miljoner exemplar, i 103 länder och på 37 olika språk. Det finns många olika varianter t.ex Mitt första Monopol (för de allra minsta) med en talande herr Monopol som guide, Disney- och Simpsons-utgåvor, lyxutgåvor. Det finns olika nationella Monopol där befolkningen i respektive land fått rösta fram sina favoritstäder. Datorspel, mobilspel och kortspel är andra spelsorter där du hittar någon form av Monopol.
Visste ni att det varje år hålls VM i Monopol? Och det har det gjorts varje år sedan 1970-talet.
Spelet har genom sin enorma popularitet bidragit till att göra utgivaren Hasbro till världens näst största leksaks- och speltillverkare. Mattel som säljer Barbiedockan är störst.

Nu är det även klart att Monopol blir film. Det är samarbete med Universal Pictures och regissör blir Ridley Scott. Ridley Scott ligger bakom filmer som Gladiator, Thelma & Louise och Black Hawk Down

2008 hade Hasbro intäkter på 4 miljarder dollar vilket de kan tacka den unge säljaren Charles B Darrow från Pennsylvania som förlorade jobbet vid börskraschen 1929 för denna framgång.I jakten på nytt arbete fick han plötsligt en strålande idé: att tillverka ett brädspel där spelaren skulle köpa och sälja egendomar.
Han började sälja spelet själv 1933. Årets därpå fick han nobben av Parker Brothers som tyckte att spelet var "för komplicerat, för tekniskt och tar för lång tid att spela”. 1935 tar Charles B Darrow patent på idén då spelet blir mer och mer populärt bland allmänheten. Då vaknar Parker Brothers till liv igen och tänker om och köper rättigheterna till Monopol. Charles B Darrow blir då miljonär på kuppen.

Det ni nu har hört är den felaktiga versionen om Monopolspelets födelse, men det är faktiskt den version som Hasbro (ägare till Parker Brothers) än idag använder i sin marknadsföring.

I själva verket tillhör Monopol allmänheten, det som brukar kallas public domain, ungefär på samma sätt som schack.
Det som är sant är att Charles B Darrow började tillverka Monopol och sålde patentet till Parker Brothers, men det var inte han som uppfann det. Han stal helt enkelt idén från sina grannar som han hade sett spelade en hemmagjord variant av spelet.

Ursprunget till Monopol kan faktiskt spåras ända bak till år 1903, då Elizabeth ”Lizzie” Magie, senare Phillips, konstruerade spelet The Landlord’s Game. Magies syfte var att förklara den politiska ekonomen Henry Georges idé om så kallad jordskatt. George ansåg att naturtillgångar är att betrakta som allmän egendom och med hjälp av en jordskatt kunde alla andra skatter bli överflödiga. Teorin var att inkomsterna från jordskatten skulle tillfalla det allmänna.
Den ursprungliga tanken med spelet var alltså att illustrera de negativa aspekterna av att koncentrera allmän egendom i privata händer – närmast motsatsen till ett monopol!
Lizzie Magie tog patent på spelet 1904. Under de kommande decennierna spreds det i hemmen och bland lärare och studenter. Många tillverkade sina egna varianter, med hemmagjorda bräden.
På 1910-talet började man spela en kortare version vilket innebar att man hoppade över den andra spelomgången där georgisternas idé om jordskatt manifesterades. Det spreds i skilda håll av landet, till och med till Storbritannien, och det fanns många olika lokala varianter. Under 1920-talet utvecklades idéerna ytterligare av skojare i Atlantic City som började göra sina egna varianter av spelet. Det är ungefär där som spelet Monopol som vi känner till idag föddes. Idag finns fortfarande många tillbehör och avgörande spelmoment från den tiden kvar i nutidens Monopolspel.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar